Over ons

Hoe het begon

European Philharmonia werd opgericht in 2013. Het concept en de methodiek van het orkest zijn uniek. De bedoeling van de oprichters is om klassieke muziek opnieuw dicht bij de mensen te brengen. Klassieke muziek is alomtegenwoordig en toch is het moeilijk om de concertzalen gevuld te krijgen. Het is de visie van artistiek leider en dirigent Walter Proost om juist die muziek te brengen die de mensen graag willen horen en die te doorspekken met af en toe een ontdekking…

Walter Proost

Walter Proost is de bezielende artistieke kracht achter het orkest. Onder zijn leiding verenigt European Philharmonia gevestigde topmusici en jonge beloftevolle talenten. Elk jaar wordt een repertoire samengesteld met de bedoeling dit te brengen in verschillende schouwburgen en de beste concertzalen van België en Nederland.

Walter Proost is een graag geziene dirigent. Hij en zijn musici werkten reeds samen met vermaarde solisten als Boris Belkin, Yossif Ivanov, José van Dam, Marco Bakker, Eliane Rodrigues en Barbara Hendricks. In 2012 had hij de eer om enkele concerten van de beroemde tenor Plácido Domingo te dirigeren. Samen met het nieuwe orkest ondersteunt hij ook graag beloftevolle jonge solisten.

Onze missie

European Philharmonia gaat de uitdaging aan om zonder subsidies klassieke muziek te brengen voor een breed publiek. Een mooie uitdaging voor een mooie toekomst.

Op het programma

Een paar van de concerten die we presenteren.

The best of Pink Floyd Symphonic

Het meest iconische werk van Pink Floyd is ongetwijfeld The Wall, dat in 2019 40 jaar geleden verscheen.  Het is het bestverkochte dubbelalbum aller tijden met een wereldwijde verkoop van meer dan 30 miljoen exemplaren.  Tijdens deze show viert European Philharmonia deze verjaardag op passende symfonische wijze.

Maar het oeuvre van de band is natuurlijk nog veel groter én gevarieerder.  Artistiek leider Walter Proost en arrangeur Roberto Molinelli maakten voor het eerste deel van de avond een selectie uit het rijke repertoire van één van de meest legendarische rock bands ooit.  Ze kozen voor het werk uit The Dark Side of The Moon, Wish You Were Here, Animals en The Division Bell.  Als solist werd gekozen voor Olivier Laurent van de tribute band ‘Shine on Floyd’ uit Bergen.

 Pink Floyd is nog steeds een fenomeen en dit concert zet dat fenomeen meer dan ooit in de kijker.

Kalender:

 • 10 mei 2020 – Concertgebouw Brugge
 • 2020 – Brussel
 • 2020 – Charleroi

Tribute to Hans Zimmer

TRIBUTE TO HANS ZIMMER – The Most Spectacular Music from the Movies.

Hans Zimmer is ongetwijfeld de meest bekende filmcomponist van de laatste 10 jaar. Zijn HANS ZIMMER LIVE tour heeft wereldwijd miljoenen fans onvergetelijke avonden bezorgd. In 2016 en 2017 reisde European Philharmonia mee met de maestro tijdens de tournee.

A TRIBUTE TO HANS ZIMMER is hun eerbetoon aan deze grootmeester van de soundtrack. Ze spelen vele nieuwe fragmenten filmmuziek van de grootste films van de laatste jaren. Het belooft een hoogtepunt te worden tijdens het voorjaar van 2019!

Een selectie hoogtepunten uit het concert: Lion King – Rain Man – Pirates of the Caribbean – Gladiator – Crimson Tide and Demons –The Last Samurai – Pearl Harbor and much more.

Orkest: European Philharmonia
Rock band & vocals: Eric Melaerts
Vocals : Gene Thomas & Patsy Verfaillie
Dirigent: Walter Proost

Op de kalender:

 • 21 mei 2019, Koninklijk Circus, Brussel
 • 24 mei 2019, Kursaal Oostende
 • 6 sept 2019, Gorinchem, Nederland
 • 8 maart 2020, Concertgebouw Brugge
 • 2020 Charleroi
 • 2020 Luik

Hommage Charles Aznavour

FOR ME FORMIDABLE

CHARLES AZNAVOUR was de oudste en laatste der giganten. De ultieme belichaming van een generatie Franse zangers, maar wel één die nooit zijn Armeense origine verloochende. Armenië, zijn geboorteland, dat hem als een held ontving als Ambassadeur en waarvoor hij in de bres sprong na de aardbeving van 1988.

Deze auteur-componist en vertolker van meer dan 1.000 chansons schreef altijd eerst zijn teksten om daarna te wachten tot zijn net gecreëerde juweel de gepaste muzikale begeleiding vond. Het waren vaak melodieën die alle generaties konden mee neuriën. Hij zal wereldwijd, Amerika inbegrepen, herinnerd blijven als één van de grootste zangers van de laatste honderd jaar en dit op het allerhoogste niveau. Op eigen kracht veroverde hij in 1963 Carnegie Hall in New York, zijn lievelingsstad waar hij als Anglo-Parijzenaar, als “de Franse Sinatra“, ware triomfen beleefde.

Walter Proost zal European Philharmonia en het combo dirigeren in de symfonische versie van 24 nummers, gezongen door de specialisten van het Franse repertoire in België : Jo Lemaire en Patrick Riguelle. Een tournee die zal aanvangen in februari 2019.

Tournee:

 • 17 februari 2019 – Kursaal Oostende
 • 24 februari 2019 – Forum, Luik
 • 13 maart 2019 – Bozar, Brussel
 • 15 mei 2019 – Beaux Arts, Charleroi
 • 14 november – Wetteren
 • 24 november – Bergen op Zoom
 • 2020 – Hoei